Biblioteket

Välkommen till Biblioteket! Här samlar vi inspiration, kunskap, tips och trix och allt annat som vi publicerat.

Nyheter

10 budord för fönsterrenovering

Snart är det dags för Fönsterrenoveringens dag! Bakom initiativet står Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet som den 30 maj varje år bjuder in hela Sverige, tillsammans med medarrangörer, till en rad olika aktiviteter runt om i hela landet.
Nyheter

Ny bok från Erika Åberg

Om bara några dagar släpper Erika Åberg (som många av er redan säkert känner till) en ny bok. Lagom till Fönsterrenoveringens dag den 30 maj kan vi i ”Byggnadsvård: Fönster och dörrar” inspirera oss med kreativa återbruksprojekt och lära oss hur vi bäst underhåller och renoverar våra gamla fönster och dörrar.
Nyheter

Tapetorama i konkurs

Tråkigt att höra att Tapetorama har ansökt om konkurs. Malmöbaserade e-handlaren har funnits i mer än 20 år och har länge försett oss med ett brett utbud av tapeter.
Inspiration

Boktips: Att bygga ett hem

Emma Sundh är journalisten och hållbarhetsprofilen som bytte staden mot ett liv på landet. I den här boken får vi följa familjen när de flyttar till Värmland och bygger ett hus av halmbalar, lera och återbruk. Släpps på måndag!
Inspiration

Tänkvärt!

Byggnadsvårdaren drivs med en förhoppning om att kunna bidra till en positiv förändring i samhället. Dessa fina och tänkvärda bilder hittade jag i Isabelle McAllisters nyhetsbrev "Chunks of Change".
Inspiration

Vad har AI att säga om patina?

Gamla saker med en fin patina upplevs många gånger som vackrare än nya. Kanske speciellt bland oss som gillar byggnadsvård. Men vad är grejen med en färgflagnad dörr eller ett räcke som har det där naturliga slitaget? Jag tyckte det här var en intressant fråga att ställa till AI så jag vände mig till ChatGPT för ett svar och bad om lite bilder från Adobe Firefly för att illustrera.
Nyheter

Sara Wimmercranz - Årets Second Hand-profil

Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Igår avslöjade TV4 Nyhetsmorgon att Sara Wimmercranz är utsedd till Sveriges Second Hand-profil 2024. Måste säga att den här tjejen är så grym!
Nyheter

Gysinge lanserar jugendtapet

Har ni sett att Gysinge centrum för byggnadvård lanserar en vacker tapet med inspiration från jugend? Motivet med bladställningar på elegant svängda stjälkar är väldigt typiskt för jugend och var populärt kring sekelskiftet 1900. Hur fint!?
Nyheter

Pressmeddelande - en ny marknadsplats för återbruk

www.byggnadsvardaren.se är en ny, digital plattform för att enkelt söka efter begagnade byggnadsvårdsprodukter hos Sveriges byggnadsvårdsbutiker. En sökmotor och definierade kategorier gör det möjligt att smidigt gå igenom de anslutna butikernas sortiment och hitta gamla reservdelar till hus som t.ex. pardörrar, kakelugnar, beslag eller gamla fönster.
Kunskapsbank

Mannen som gav oss snickarglädjen

Om du söker mönster- och typritningar för t.ex. tillbyggnad, verandor, förstukvistar eller skärmtak med snickarglädje har du säkert sprungit på ritningar ur “Landtmannabyggnader, hufvudsakligen för mindre jordbruk". Denna skrift, som trots att den skrevs av CE Löfvenskiöld för mer än 150 år sedan, är fortfarande aktuell och finns nu i nytryck.
Inspiration

Gör om gör rätt!

Känner ni till Renoveringsraseriet? Gustav Bergström och Alfred Skogerg ligger bakom initativet och har sedan 2020 varit aktiva i att ifrågasätta ovarsamma renoveringar och att vårt gemensamma byggnadsarv så ofta hamnar på tippen. Nu har de skrivit en bok.
Inspiration

Hållbara julklappstips

Nu är det jul igen! Låt inte stressen och köphetsen ta överhanden och fundera igenom vilka klappar som verkligen är nödvändiga. Här kommer några tips på hållbara julklappar som passar de flesta.
Inspiration

Har du byggmaterial som du vill återbruka?

Ni som har kommit hit har förstått vår idé – att försöka underlätta för gamla återbruksprodukter inom byggnadsvård att hitta nya ägare. Vi har kontakt med byggnadsvårdsbutiker runtom i landet och med dem kan vi kanske hjälpa dig att återbruka sådant som i värsta fall annars hade åkt till återvinningscentralen.
Inspiration

Välkommen till vår blogg om byggnadsvård!

Vår ambition med den här bloggen är rätt och slätt att vara en inspirationskälla. Det finns så många fina miljöer, intressanta personer och kunskap inom området byggnadsvård som är utspritt och förtjänas att samlas ihop på ett ställe. Vi valde att kalla vår blogg för Biblioteket. Hit är du alltid välkommen för en härlig stund!
Inspiration

Vad är byggnadsvård?

Eftersom sidan du nu besöker heter “Byggnadsvårdaren” är det på sin plats för oss att problematisera lite kring detta ord. Byggnadsvård är ett begrepp som för vissa kanske låter gammaldags eller bakåtsträvande, men i själva verket är det något som är både spännande och betydelsefullt! Googlar du denna fråga får du flera svar. Det är en fråga som engagerar och inte har ett entydigt svar.

Håll dig uppdaterad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av vad som sker på Byggnadsvårdaren.

Genom att registrera dig godkänner du datapolicy.